Mondial 2012, Dubai - elnöki beszámoló

Az ember kóstolgatja a szót Mondial, és aztán rájön ez így sokkal tömörebb, hisz azt jelenti az egész világ, mint állandóan kimondani: World Parachuting Championships, honlapja www.wpcuae.ae

Jogos a Mondial, mivel az egész ejtőernyős világ – 57 ország 1280 versenyzője az összes kontinensről – összegyűlt a nagy megmérettetésre. Elképzelni is alig lehet, hogy ez 240 csapatot jelent, ebből 43 a férfi célbaugrásban – ebben a klasszikus magyar erősségben – akarja csapatunkat legyőzni. Persze itt vannak az újabb látványos versenyszámok is: kupola formaugrás, kupolakezelő (swoop), négyes és nyolcas formaugrás.

Persze az is joggal vetődik fel, miképpen rendezhetett az Egyesült Arab Emirátusok egyike Dubai – mely eddig nem volt a világ ejtőernyős térképén – világbajnokságot. Ehhez alapvetően két dolog kellett: pénz, ami az Emirátusokban bőven van, és a másik dolog, ami valójában nem dolog, hanem személy: Mansour bin Mohhamed bin Rashid al Maktoum koronaherceg megszállottja a légisportoknak – na innentől kezdve - némi képzavarral – minden sínen volt. Szinte zárójelben kellene megemlíteni: a koronaherceg egyik palotájában szélcsatorna van, és a magyar swoop csapat tagjainak alkalma volt kipróbálni! A bőven rendelkezésre álló pénz lehetővé tette, hogy olyan körülményeket és feltételeket teremtsenek, amit korábban még sehol se: légkondicionált előregyártott házikók (nem sátrak!) a csapatoknak, három óriáskivetítőn a különböző versenyszámok, ahol lehetett azonnal az eredménnyel, három repülőgép és két helikopter volt állandóan üzemben. A költségekről annyit sikerült megtudni, hogy elérte az 50 mEUR-t, és összesen 6000 ember – ezek között több száz önkéntes – dolgozott a rendezvény sikere érdekében. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előkészítésben és a levezénylésben nagy tapasztalattal rendelkező országok „kölcsönözték ki” szakértőiket. A dubai versenyigazgató helyettese a német Helmut Schlecht volt, aki az 1974-es (!) szolnoki ejtőernyős világbajnokságon az NSZK csapat tagjaként volt szerencsém megismerni.

Csapatunk már a rendezvény megkezdése előtt a helyszínen volt, így volt alkalom gyakorló ugrásokra, a helyszínek megismerésére is.

Mivel november 30-án többször is esett az eső – ilyenre a helyiek szerint évek óta nem volt példa – a megnyitót elhalasztották, és talán nem véletlenül – arra két nap múlva a nemzeti ünnepen került sor. A műsort a pekingi olimpia kreatív csapata állította színre, amiben természetsen volt repülő szőnyeg, repülő előadóművészek is. A tánckarban egy Dubaiban dolgozó magyar lány, Petra is helyet kapott. A legnagyobb látványossága a megnyitónak egy „óriás csúzlival” kilőtt ejtőernyős volt, aki a színpad és a nézők között ereszkedett le. A helyi viszonyokat jellemzi, hogy a zárókép a koronaherceg arcképe volt.

A verseny mellett un. kitöltő programként óriási repülőmakett tartott bemutatót, motocrossozók száguldoztak, ugrattak, égették a gumit, jetskire szerelt tömlővel 11 méterre nyomtak fel embert, aki a levegőben szaltózott, maamjd a víz alá merült és úgy emelkedett fel újra. A versenyre kilátogatott Felix Baumgartner is, aki a sztratoszférából végrehajtott ugrásával több világrekordot is megdönött. Természetesen ebből mi magyarok se maradhattunk ki: Veres Zoli két napon tartott műrepülő bemutatót. Számos Dubaiban dolgozó magyar látogatta meg sátrunkat, és drukkolt nekünk – ezt ez úton is köszönjük nekik.

Akkor nézzük az eredményeket: a célbaugrásban csapatunk (Asztalos István, Kollár Gábor, Orsy László, Réczi Attila, Varga Tamás) szoros küzdelemben a bronzérmet nyerte el, ami azért is figyelemre méltó, hiszen a nálunk sokkal kedvezőbb feltételekkel rendelkező országok – Kína, Franciország, Olaszország, Németország – csapatait sikerült megelőzniük.
Paraskiben junior versenyzőnk Gál Szabolcs negyedik lett.

A közel száz fős kupolakezelő mezőnyben Verebes Gabi a középmezőnyben végzett, ami szép teljesítmény, ha azt vesszük figyelembe, hogy nekünk még nincs igazi swoop versenypályánk!
A Mondial számokban: két világrekord született – swoop távolságiban, és négyes kupola formában; 11408 (!!!) ugrásra három tartalék ernyő nyitás jutott, hat sérülés történt, hét óvást nyújtottak be, ebből a zsüri kettőt fogadott el.

A rendezvény alatt lehetőségem nyílt megbeszélést folytatni John Grubbström FAI elnökkel, Graeme Windsor FAI IPC elnökkel – velük elsősorban a csecsenföldi Groznijba tervezett versenyt érintettük, illetve több ország csapatvezetőjével eszmét cserélni.

Summa summarum: az egész olyan volt mint a mesében... csak mi a burkus király helyett pécsi Burkus Ferivel találkoztunk több alkalommal is, aki a Skydive Dubai klubban dolgozik oktatóként. Az ő személyes segítségéért külön is köszönetet mondok a csapat nevében is.

Sipos István
MESZ elnök